Γεια! 

Γιάννης Αποστολίδης εδώ 🙂 

ioannis_apostolidis_profile_pic

Στα 10 χρόνια που ασχολούμαι Full Time με το Digital Marketing, συχνά με ρωτάνε, 

πώς και από που, χρειάζεται να ξεκινήσει κάποιος, 

για να κάνει επαγγελματικά Digital Marketing… 

Η “πικρή" αλήθεια είναι, ότι όταν πρωτο-ξεκινάς δεν υπάρχουν συντομεύσεις. Σίγουρα θα κάνεις και λάθη και θα χρειαστεί να κατανοήσεις, πως ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα στο Digital Marketing. 

Μπορείς όμως χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία και μαθαίνοντας από τα δικά μου λάθη, να φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου!

Μέσα από τα παρακάτω σύντομα βίντεο, θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στα 4 πιο συνηθισμένα ερωτήματα, επειδή πιστεύω ότι ειδικά αν ξεκινάς τώρα με το Digital Marketing, θα πρέπει να έχεις μία, όσο γίνεται, πιο ξεκάθαρη εικόνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Digital Marketing;

Το Digital Marketing, δεν είναι ένα πράγμα αλλά μια έννοια που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα, τεχνικών, εργαλείων και ενεργειών, για την προώθηση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Internet.

 

Το Internet αποκτά διαρκώς περισσότερους χρήστες και ως εκ τούτου, αυξάνονται τα μέσα επικοινωνίας, τα εργαλεία και οι δυνατότητες.

 

Με απλά λόγια, οποιασδήποτε μορφής προωθητική ενέργεια (marketing), διεξάγεται σε ψηφιακή μορφή στο Διαδίκτυο, ανήκει στο χώρο του Digital Marketing.

 

Σε μικρές επιχειρήσεις συνήθως ένας Digital Marketer αναλαμβάνει να τα καλύψει όλα, ώστε να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις ο κάθε τομέας καλύπτεται από το αντίστοιχο τμήμα.

 

Δηλαδή Copywriters, Content Managers, Advertisers, Social Media Managers, SEO Experts και Email Marketers, συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν το κάθε project.

 

Με απλά λόγια, η δουλειά του Digital Marketer είναι η Αύξηση της Αναγνωρισιμότητας της επιχείρησης, η συλλογή δεδομένων από δυνητικούς πελάτες για το σχηματισμό λίστας και η αύξηση του όγκου πωλήσεων.

 

Για παράδειγμα οι τομείς (μεταξύ άλλων), που μπορείς να δεις στα δεξιά, κατά τη γνώμη μου αποτελούν τα βασικά και αναπόσπαστα μέρη του Digital Marketing.

Copywriting

Δηλαδή η συγγραφή (προωθητικού κυρίως) περιεχομένου, σε μορφή κειμένου.

Content Marketing

Δηλαδή η δημοσίευση περιεχομένου για προωθητικούς σκοπούς, συνήθως σε ιστολόγια (blogs), forums κλπ ή σε μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων (ebooks), infographics κλπ.

Email Marketing

To Email Marketing, ή αλλιώς η χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την προώθηση αγαθών μέσω του Internet ή για την προσέλκυση πελατών στο κατάστημα.

Traffic Generation

Η παραγωγή επισκεψιμότητας ή κίνησης, δηλαδή το Traffic Generation, που αποσκοπεί στην προσέλκυση στοχευμένων δυνητικών πελατών σε μία προσφορά στο διαδίκτυο.

List Building

Η συλλογή στοιχείων επικοινωνίας δυνητικών πελατών σε ψηφιακές λίστες, μέσω διαφόρων μεθόδων και τεχνικών, με κορυφαίο μέσο το Sales Funnel ή αλλιώς τον Αγωγό Πωλήσεων, αποτελεί το βασικότερο συστατικό για την αύξηση των πωλήσεων μιας επιχείρησης μέσα από το Internet.

SEO

Η βελτιστοποίηση για την καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης ή αλλιώς το Search Engine Optimization (SEO).

Online Advertising

Η δημιουργία και η βελτιστοποίηση Διαφημιστικών Καμπανιών είστε στα Social Media, είτε στις μηχανές αναζήτησης.

Social Media Marketing

Η δημιουργία στρατηγικής και περιεχομένου για τη δημοσίευση αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με στόχο την αύξηση της Αναγνωρισιμότητας, της Απήχησης και των Πωλήσεων μίας επιχείρησης.

Affiliate Marketing

Το Affiliate Marketing θα μπορούσαμε σε ελεύθερη μετάφραση να το πούμε και Μάρκετινγκ Συνεργατών και αποτελεί από τους πλέον έξυπνους τρόπους προώθησης των προϊόντων μίας επιχείρηση, με μικρό ή καθόλου κόστος διαφήμισης, δημιουργώντας λίστες δυνητικών και εν δυνάμει πελατών και σε ορισμένες περιπτώσεις που το προϊόν είναι ψηφιακό και συνδρομητικό, ροές παθητικών εισοδημάτων.

 

Ο Affiliate στην ουσία είναι ένας μεταπωλητής, ο οποίος δεν πληρώνεται με κάποιο μισθό από την επιχείρηση αλλά αμείβεται με μία προμήθεια για κάθε ολοκληρωμένη πώληση που θα κάνει.


Η Δύναμη του Digital Marketing

Σε μία εκπαίδευση που παρακολούθησα για το email marketing, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το παράδειγμα για έναν Ολλανδό ψαρά, ο οποίος ξεκίνησε να ανεβάζει κάθε εβδομάδα, εξαιρετικά σύντομα βίντεο (διάρκειας 30 δευτερολέπτων) στο κανάλι του στο Youtube, όπου έδειχνε συνταγές με τα ψάρια και τα θαλασσινά που ψάρευε.

 

Σε κάθε βίντεο υπήρχε και ένας σύνδεσμος που οδηγούσε τον ενδιαφερόμενο επισκέπτη στη σελίδα του, ώστε να δει αναλυτικές πληροφορίες για την κάθε συνταγή, καθώς επίσης έδινε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κατεβάσει και να εκτυπώσει την κάθε συνταγή.

Αυτό το που συνέβη, ήταν "μαγικό"!

Αρκετοί followers του καναλιού του, ξεκίνησαν να πηγαίνουν σε εστιατόρια και να ζητούν να τους ετοιμάσουν τα πιάτα και τις συνταγές που προωθούσε ο ψαράς στο κανάλι του!

 

Αρκετά εστιατόρια προκειμένου να μην χάσουν τους πελάτες, ξεκίνησαν να εισάγουν στο μενού τους τα συγκεκριμένα πιάτα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ παράλληλα έψαξαν και βρήκαν το συγκεκριμένο ψαρά, ξεκινώντας να προμηθεύονται τα προϊόντα του και τις συνταγές του.

Το Αποτέλεσμα...

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί δραματικά ο όγκος των πωλήσεων και η ποιότητα των υπηρεσιών του και ως εκ τούτου και της Ψηφιακής Προώθησης της επιχείρησής του.

 

Και όλα αυτά επειδή ξεκίνησε να δημοσιεύει με συνέπεια, χρήσιμο περιεχόμενο ώστε να προσελκύσει στην επιχείρησή του, πελάτες που τους αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης και της πώλησης.

Το Digital Marketing μπορείς να το χρησιμοποιήσεις...

Το Digital Marketing μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε για B2C, είτε για B2B προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σου.

B2C

B2C ή αλλιώς Business to Customer, είναι η προώθηση των προϊόντων της επιχείρησής σου, κατευθείαν στον καταναλωτή.

 

 

Αυτό μπορεί να γίνει αυτόματα μέσω κάποιου Sales Funnel, ή μέσω ενός eshop, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να επικοινωνήσεις σε προσωπικό επίπεδο με τον πελάτη.

 

Το Sales Funnel ή το eShop, εφόσον έχει αναπτυχθεί σωστά αναλαμβάνει να καθοδηγήσει στο ταξίδι του, τον δυνητικό σου πελάτη, από τη στιγμή που θα επισκεφτεί το website σου, μέχρι και την πώληση.

B2B

B2B ή αλλιώς Business to Business, είναι  η προώθηση των προϊόντων της επιχείρησής σου, σε κάποια άλλη επιχείρηση.

 

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς ο τελικός στόχος όλων των προωθητικών σου ενεργειών, εστιάζουν στη συλλογή δεδομένων από άλλες επιχειρήσεις και η επαφή τους με κάποιον εκπρόσωπο από το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας σου, για το κλείσιμο μιας συμφωνίας για συνεργασία.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Digital Marketing;

To Digital Marketing είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση να γίνει γνωστή στο αντίστοιχο κοινό και να αυξήσει το τζίρο της, ακόμα και αν το αντικείμενό της δεν σχετίζεται άμεσα με το Internet.

 

Φυσικά ανάλογα με το είδος της επιχείρησης η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει, μπορεί να διαφέρει από άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Internet.


ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Ψέμματα για το DM

Μέσα στα χρόνια που ασχολούμαι με το Digital Marketing, έχω ακούσει και έχω δει πολλά…

 

Κάποια είναι αλήθεια, κάποια είναι ψέματα και κάποια ξεπερνούν κατά πολύ τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας…


Σε αυτό το βίντεο θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις σε μερικά (από τα πολλά) που έχω ακούσει μέχρι τώρα, με βάση την προσωπική μου εμπειρία.

 

Δες το βίντεο για να μάθεις περισσότερα…

 

Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Για να κάνεις Digital Marketing πρέπει να “το ’χεις”...

Το Digital Marketing αποτελείται από ένα σύνολο δεξιοτήτων, οι οποίες μαθαίνονται από τον οποιοδήποτε, αρκεί να διαθέτεις χρόνο, χρήμα και ενέργεια.

 

Από όσο γνωρίζω, δεν γεννιέται κανείς έχοντας ως έμφυτο ταλέντο το Digital Marketing.

 

Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να σηκώσεις τα μανίκια, να βάλεις όλη σου την ενέργεια στην εκμάθηση των τεχνικών και της χρήσης των διαφόρων εργαλείων για το Digital Marketing και να κάνεις τις απαραίτητες θυσίες, επενδύοντας στην τεχνογνωσία και στους πειραματισμούς.

 

Μέσα από το DMASpot.com, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω, όχι ως κάποιος “Guru“, αλλά μέσα από την εμπειρία μου…

Το Digital Marketing είναι ένα ακριβό “sport”, για λίγους.

Λοιπόν είναι αλήθεια ότι το Digital Marketing είναι ένας “κουμπαράς”, καθώς τα διάφορα απαραίτητα, συνδρομητικά συνήθως εργαλεία, το budget της κάθε διαφημιστικής καμπάνιας, οι πειραματισμοί και κυρίως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο σύνολό τους επιβαρύνουν σημαντικά μηνιαία έξοδα του Digital Marketer.

 

Ωστόσο, 9 στις 10 φορές, τα έξοδα του Digital Marketer, είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτά, που έχει μία επιχείρηση, με φυσική έδρα.

 

Επίσης στο Digital Marketing το ρίσκο είναι μικρότερο καθώς υπάρχει σχεδόν πάντα η δυνατότητα, επιδιόρθωσης οποιουδήποτε σφάλματος ή ενέργειας, που δεν αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Οπότε στην ερώτηση του αν είναι ακριβό “άθλημα” και αν αξίζει κανείς να ασχοληθεί ενεργά με το Digital Marketing, η απάντησή μου είναι, ότι χρειάζεται θυσίες, σκληρή δουλειά, ανοιχτό μυαλό και επιμονή, έως ότου γίνει αποδοτικό.

Φτιάξε μια ιστοσελίδα και οι πελάτες θα έρθουν μόνοι τους!

Το να δημιουργήσεις ή να αγοράσεις μία ιστοσελίδα για την επιχείρησή σου, είναι κάτι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο θα έλεγα, καθώς αποτελεί defacto, την Online βιτρίνα της επιχείρησής σου.

 

Ωστόσο χρειάζεται να κάνεις όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, για να δημιουργήσεις ροές επισκεψιμότητας, από στοχευμένους δυνητικούς πελάτες, που είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σου.

 

Αφού το κάνεις αυτό, θα χρειαστείς μια σωστά δομημένη στρατηγική, προώθησης και επικοινωνίας, για να καθιερωθείς ως αξιόπιστος επαγγελματίας, ώστε να διατηρήσεις το υπάρχον πελατολόγιο και να το εμπλουτίζεις διαρκώς με νέους αφοσιωμένους πελάτες.

 

Με απλά λόγια να κάνεις…Digital Marketing.

Με το Digital Marketing θα πληρώνεσαι ακόμα και όταν κοιμάσαι.

Τώρα το αν με το Digital Marketing μπορείς να πληρώνεσαι ακόμα και όταν κοιμάσαι, σίγουρα ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι όμως εφικτό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

 

 

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά, χρόνο, εκπαίδευση, πειραματισμούς και φυσικά χρήμα.

 

 

Άλλοι παράγοντες είναι το αν το αντικείμενο σου, παράγει για σένα ενεργητικό ή παθητικό εισόδημα.

 

Ενεργητικό εισόδημα είναι αυτό που προκύπτει, κάθε φορά που διαθέτεις από το χρόνο και την τεχνογνωσία σου, για να παρέχεις κάποια υπηρεσία σε έναν πελάτη και να πληρωθείς για αυτό.

 

 

Για παράδειγμα ενεργητικό εισόδημα νοείται, η κατασκευή μιας ιστοσελίδας ή η δημιουργία ενός λογοτύπου, για κάποιον πελάτη σου.

 

Ενώ παθητικό, είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε φορά που ενώ έκανες την πώληση μία φορά ο πελάτης κάνει επαναληπτικές παραγγελίες ή ανανεώνει τη συνδρομή του, αποδίδοντάς σου ένα ποσοστό προμηθειών.

 

Παθητικά εισοδήματα πληρώνονται οι καλλιτέχνες και οι συγγραφείς, για έργα που δημιούργησαν μία φορά και το κοινό συνεχίζει να αγοράζει και στο μέλλον.

 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα εισοδήματα που προκύπτουν από τους Affiliates και τα Συνδρομητικά Websites.

 

 

Καθώς η πώληση γίνεται μία φορά και εφόσον το προϊόν ή η υπηρεσία απαιτεί μηνιαία συνδρομή, είτε ως ιδιοκτήτης ενός δικτύου από Affiliates, είτε ως Affiliate ή ως ιδιοκτήτης ενός Membership Site, κάθε μήνα κερδίζεις προμήθειες.

Αφού είσαι Digital Marketer, άρα ξέρεις και να φτιάχνεις σελίδες.

Το να ξέρεις πώς να δημιουργήσεις μία ιστοσελίδα, ενώ γνωρίζεις πώς να κάνεις σωστά Digital Marketing είναι κάτι πολύ καλό, καθώς δε χρειάζεται να βασίζεσαι απαραίτητα σε Developers, για να ολοκληρώσεις κάποιο project.

 

Την ίδια στιγμή ένας Developer, πέρα από τα βασικά, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει Digital Marketing, καθώς η εξειδίκευσή του εστιάζεται στη συγγραφή κώδικα και στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και λογισμικών και όχι τόσο με την προώθησή τους.

 

Η προώθηση αυτών, είναι η δουλειά του Digital Marketer… αλλά μέσα από το DMASpot.com, θα σου μάθω και πως να δημιουργείς τις δικές σου σελίδες, ακόμα και χωρίς να είσαι προγραμματιστής 😉 

Αφού είσαι Digital Marketer τότε σίγουρα ξέρεις και από Photoshop.

Μια κωμικοτραγική παρεξήγηση που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, κατά το κλείσιμο μιας συμφωνίας συνεργασίας ενός Digital Marketer με μία επιχείρηση, είναι ότι συχνά, μάλλον λόγω άγνοιας από την πλευρά του επιχειρηματία, ο Digital Marketer παρομοιάζεται με τον ελβετικό σουγιά.

 

 

Τι εννοώ με αυτό… ότι ο επιχειρηματίας έχει την απαίτηση από τον Digital Marketer, να γνωρίζει και να κάνει τα πάντα!

 

 

Ο Digital Marketer πρέπει να γνωρίζει:

 

  • Να φτιάχνει διαφημίσεις,
  • να δημιουργεί ροές επισκεψιμότητας στα ψηφιακά μέσα της επιχείρησης,
  • να προωθεί αποτελεσματικά την επιχείρηση στα Social Media και να χτίζει λίστες δυνητικών πελατών, ενώ παράλληλα
  • να εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ της επιχείρησης και των πελατών.

 

Όλα καλά μέχρι εδώ…Ωστόσο, κατά τη λογική του μέσου επιχειρηματία και με βάση το σκεπτικό, του να μειώσει δραματικά τα κόστη του, ο Digital Marketer θα καλείται επίσης:

  • να γνωρίζει να δημιουργεί ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα, να γνωρίζει από επεξεργασία εικόνας τύπου illustrator και photoshop,
  • καθώς και από παραγωγή και επεξεργασία βίντεο,
  • να γράφει κώδικα και φυσικά,
  • να έχει τεχνικές γνώσεις οποιασδήποτε συσκευής συνδέεται σε υπολογιστή ή στο internet.

Σίγουρα το να έχει ένας Digital Marketer επιπλέον γνώσεις, για αντικείμενα πέρα από τα απαιτούμενα για τη δουλειά του, είναι κάτι καλό, κυρίως για τον ίδιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει προγραμματισμό, γραφιστική, φωτογραφία ή παραγωγή και επεξεργασία βίντεο!

Να τα λέμε και αυτά…

 

Μια σελίδα στο Facebook, αρκεί για να πετύχει η επιχείρησή μου.

Πλέον κάθε επιχείρηση χρειάζεται μία Fanpage ή αλλιώς μια σελίδα στο Facebook για λόγους προβολής και προώθησης σε στοχευμένο κοινό, ωστόσο μια επαγγελματικά κατασκευασμένη ιστοσελίδα ή eshop, δίνει κύρος και αξιοπιστία στην επιχείρηση.

 

Για να το πω πιο απλά, μία επιχείρηση χρειάζεται οπωσδήποτε μία ιστοσελίδα για την προβολή της στο Internet και παράλληλα και μία Fanpage στο Facebook για να δημιουργεί “κοινά ενδιαφερομένων – δυνητικών πελατών” και να επικοινωνεί το μήνυμά της με αυτούς, ώστε να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και στη συνέχεια να τους ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα ή στο e-shop, για να αγοράσουν.

 

Άρα λοιπόν η σελίδα στο Facebook λειτουργεί επικουρικά, υποστηρικτικά αν θέλεις, για να αυξήσει την απόδοση της Ιστοσελίδας ή του eshop, της επιχείρησης και σε καμία περίπτωση το αντίθετο.

 

Τουλάχιστον από όσο γνωρίζω μέχρι τώρα, μιας και στο Internet σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να είναι απόλυτο.

 

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι αν δεν έχεις τα δικά σου εργαλεία και μέσα προβολής και προώθησης, δηλαδή τη δική σου σελίδα ή eshop και βασίζεσαι, στην ΧΨ εταιρεία όπως το facebook ή το Google,

δεν έχεις σε καμία περίπτωση τον έλεγχο στα χέρια σου και ανά πάσα στιγμή που για οποιονδήποτε λόγο η εταιρεία αυτή αλλάξει την πολιτικής της ή στην χειρότερη αν βάλει ξαφνικά λουκέτο, εσύ μέσα σε μια στιγμή θα χάσεις τα πάντα.

Με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορείς να γίνεις πλούσιος χωρίς να κάνεις τίποτα.

Το ότι ένα eshop, έχει τη δυναμική να παράγει από μικρά μέχρι και απίστευτα υψηλά κέρδη, είναι γεγονός, καθώς υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα όπως το Ebay, το Amazon, το Aliexpress κλπ.

 

Ωστόσο ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, έχει πολλά  κοινά με ένα εμπορικό κατάστημα με φυσική έδρα.

 

Έχει αποθήκες, logistics, εισαγωγές, εξαγωγές, τμήμα υποστήριξης, διαφήμισης, marketing κλπ.

 

Η διαφορά είναι ότι ένα eshop κατά το ξεκίνημά του, που ο όγκος εργασιών του λογικά θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και από ένα άτομο και όσο η δουλειά αυξάνεται, να προστίθενται επιπλέον μέλη στην επιχείρηση, για να καλυφθούν τα επιμέρους τμήματα.

 

Οπότε ναι μπορείς να γίνεις πλούσιος, με ένα eshop, όμως αυτό δε θα συμβεί σε μια βραδιά και προϋποθέτει σκληρή δουλειά,ειδικές γνώσεις σε θέματα διαφήμισης και πωλήσεων, ευελιξία και φυσικά μια σωστά δομημένη στρατηγική και πάνω από όλα όρεξη και μεράκι.

Digital Marketing είναι μόνο το Google Ads.

Ξέρω ότι και μόνο που ασχολούμαι με αυτό το θέμα, κάποιοι θα με αντιπαθήσουν και κάποιοι θα με συμπαθήσουν, καθώς στην κοινότητα του Digital Marketing συμβαίνει ένας “αόρατος” πόλεμος…κάπου εκεί έξω. 😎

 

 

Λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Digital Marketing δεν περιορίζεται στις υπηρεσίες και δυνατότητες της Google ή του Facebook ή σε οποιασδήποτε εταιρείας που προσπαθεί να μονοπωλήσει το διαδίκτυο.

 

 

Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, το προϊόν ή τις υπηρεσίες της και κυρίως ανάλογα με το κοινό, στο οποίο απευθύνεται, ο Digital Marketer, θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει ποιο διαφημιστικό μέσο, θα αποδώσει καλύτερα ή αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιο συνδυασμό διαφημιστικών μέσων.

 

 

Δηλαδή για παράδειγμα, αν θα χρησιμοποιήσει μόνο Facebook Ads, ή μόνο Google Ads ή και τα δύο, ή αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και κάποιο άλλο μέσο όπως το LinkedIn, το Twitter ή Banner Ads σε συναφή blogs, forums κλπ.

 

 

Το Digital Marketing όπως είπα νωρίτερα, είναι μια ευρεία έννοια, που απαρτίζεται από διάφορες μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία (οποιασδήποτε εταιρείας), με στόχο την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

 

 

Οπότε λυπάμαι αν στεναχωρώ κάποιους, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια…

Διαφημίσου 3 μέρες στο Internet, και μετά οι πελάτες θα έρχονται από μόνοι τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας Digital Marketer σε συζητήσεις του με επιχειρηματίες, καλείται να επιχειρηματολογήσει, ώστε να πείσει τον επιχειρηματία και μελλοντικό πελάτη του, για το αυτονόητο.

 

Ότι δηλαδή η επιχείρηση χρειάζεται να έχει ενεργές διαφημιστικές καμπάνιες σε συνεχή βάση.

 

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις διαφημιστικές πλατφόρμες του Facebook ή της Google, θα πρέπει πέρα από ειδικές προσφορές (Special Promotions) ή έκτακτες περιπτώσεις, πχ. Περίοδος Εκπτώσεων, Εθνικές ή θρησκευτικές εορτές, νέες παραλαβές κλπ, να υπολογίζουν ένα ελάχιστο μηνιαίο διαφημιστικό budget, προκειμένου να “αποτυπωθούν”, στο υποσυνείδητο των δυνητικών πελατών.

 

Την ίδια στιγμή μια τέτοια μόνιμη διαφήμιση τις βοηθά να καθιερωθούν ως ειδικοί και ίσως η πρώτη επιλογή του αγοραστικού κοινού σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους.

 

Άρα λοιπόν, οι τακτική της διαφήμισης τύπου “πυροτέχνημα”, που εμφανίζεται για 5-10 ή 15 ημέρες και μετά εξαφανίζεται, για να ξαναεμφανιστεί μετά από 3 μήνες ή και ποτέ ξανά,

μπορεί να παράγει μόνο πρόσκαιρα και σε καμία περίπτωση σταθερά και αυξανόμενα αποτελέσματα.

Αν ξέρεις πως να χτίζεις λίστα, δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο.

Το να ξέρεις πώς να χτίζεις λίστες, ποιοτικών, στοχευμένων, δυνητικών πελατών, είναι κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να προωθήσεις ίσως το οτιδήποτε.

 

Παρόλα αυτά, το list building είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς από μόνο του δεν είναι αρκετό για να πετύχεις το στόχο σου.

 

Υπάρχουν Digital Marketers που έχουν χτίσει λίστες εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων επαφών, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έχουν χτίσει λίστες μόλις μερικών εκατοντάδων επαφών και παρόλα αυτά πέτυχαν ή ξεπέρασαν τους στόχους που έθεσαν από άποψη κερδών.

 

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, πέρα από το list building, μεγάλη σημασία έχει, η ποιότητα των επαφών, που προκύπτει από τη στόχευση και τη συνεχή αλλά και συνεπή επικοινωνία.

 

Η λίστα δεν έχει την παραμικρή αξία, για κάποιον που δεν ξέρει πώς να μετατρέψει τους δυνητικούς πελάτες, σε εν δυνάμει πελάτες.

 

Δεν έχει καμία απολύτως αξία για κάποιον που μόνο συγκεντρώνει επαφές και τις βομβαρδίζει με ένα σωρό προσφορές, με την ελπίδα κάποιος να αγοράσει κάτι.

 

Ο Digital Marketer από το ξεκίνημά του γνωρίζει ότι μπαίνει σε έναν χώρο δια βίου εκπαίδευσης, καθώς χρειάζεται να βρίσκεται πάντα μπροστά στις εξελίξεις της τεχνολογίας και να έχει πάντα στη διάθεσή του την πλέον σύγχρονη τεχνογνωσία και μεθοδολογία.

 

Άρα λοιπόν το Digital Marketing μπορεί μεν να διαθέτει κάποιες σταθερές βάσεις, επάνω στις οποίες ο Digital Marketer να μπορεί να στηρίξει τις τεχνικές του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν το ποδήλατο, που άπαξ και το μάθεις, θα μπορείς για μια ζωή να το χρησιμοποιείς χωρίς πρόβλημα.


Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω άμεσα;

Όσο “ελκυστικό” και αν είναι το δωρεάν, συνήθως περιορίζει τις κινήσεις και τις δυνατότητές σου, οπότε για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο καλός ο μάστορας έχει τα δικά του εργαλεία και εσύ χρειάζεσαι τα δικά σου.

 

Δηλαδή, σίγουρα για να ξεκινήσεις, θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα δικό σου domain name και ένα πακέτο φιλοξενίας, για να δημιουργήσεις εκεί τη δική σου σελίδα, το blog ή το eshop και φυσικά για να έχεις εσύ και μόνο εσύ, τον πλήρη έλεγχο.

 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι εταιρείες έρχονται και παρέρχονται, αλλάζουν την πολιτική ή τον αλγόριθμό τους κατά το δοκούν και πάντα με βάση τα δικά τους συμφέροντα και σίγουρα όχι με τα δικά σου.

Πώς να διαχειριστώ την "Υπερπληροφόρηση;"

Τώρα κάτι άλλο που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά είναι το πως θα κινηθείς σχετικά με το Digital Marketing.

 

Μπορεί να ψάχνεις σε όλο το internet για πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες τεχνικές και να καταλήξεις να μην κάνεις τίποτα απολύτως, επειδή η σύγχιση από την υπερπληροφόρηση μέσα στο κεφάλι σου θα είναι τεράστια.


Μπορεί να αγοράζεις διαρκώς εκπαιδευτικά προγράμματα, και να τα παρακολουθείς, χωρίς να εφαρμόζεις πουθενά οτιδήποτε μαθαίνεις, με τη σκέψη ότι θα το κάνεις όταν θα είσαι έτοιμος.


Μπορεί να κυνηγάς διαρκώς το κάθε επόμενο “λαμπερό” και έξυπνο σύστημα, που υπόσχεται εύκολο πλουτισμό, ίσως με το πάτημα ενός κουμπιού και να καταλήξεις χρεωμένος μέχρι το λαιμό.

 

Ή μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα, κάνοντας πειραματισμούς, μαθαίνοντας από τα λάθη σου, αλλά και από τα δικά μου…

Πώς μπορώ να ξεκινήσω να κερδίζω εισοδήματα μέσω Internet;

Σίγουρα χρειάζεται είτε να έχεις κάποιο δικό σου προϊόν, είτε μπορείς να επιλέξεις να προωθείς το προϊόν κάποιας εταιρείας, ως Affiliate και να κερδίζεις προμήθειες για κάθε πώληση.

 

Το Affiliate Marketing, κατά την άποψή μου είναι η καλύτερη επιλογή αν ξεκινάς τώρα, επειδή δεν χρειάζεται να επενδύσεις τεράστια ποσά για παραγγελία, αποθήκευση και διάθεση υλικών προϊόντων, καθώς όλα αυτά συνήθως τα αναλαμβάνει η εταιρεία που συνεργάζεσαι ως Affiliate.

 

Μέσα από το DMASpot.com θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω, να κερδίσεις τα πρώτα σου χρήματα, μέσα από τα άρθρα που θα ανεβάζω στο blog μου και μέσα από τα video που θα ανεβάζω στο κανάλι μου στο Youtube.

 

Φυσικά και μέσα από το Newsletter μου, θα σου παρέχω δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και ενημέρωση για κάθε νέο άρθρο ή βίντεο που θα ανεβάζω στα κανάλια μου, όπως επίσης και για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργώ τόσο εγώ για το Digital Marketing, ή κάποιος συνάδελφός μου.

 

Γι’αυτό πήγαινε στο τέλος αυτής της σελίδας και αν δεν έχεις κάνει ακόμα εγγραφή στο Newsletter μου, ή αν δεν είσαι ακόμα σίγουρος για το αν μπορώ να σε βοηθήσω, απλώς εγγράψου για να βρίσκεσαι πάντα μέσα στις εξελίξεις!  😉 

 

Σου εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία!

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ Digital Marketing

Για να ξεκινήσεις με το Digital Marketing, πέρα από την τεχνογνωσία που θα προσπαθήσω να σου μεταδώσω μέσα από το DMASpot.com, θα χρειαστείς τα κατάλληλα εργαλεία, όπως αυτά που έχω συγκεντρώσει στη σελίδα Χρήσιμα Εργαλεία.

 

 

Σίγουρα υπάρχουν και δωρεάν εργαλεία, που κατά το ξεκίνημά μου στο παρελθόν τα χρησιμοποίησα κι εγώ, όπως το Weebly, το Wix και το Blogspot.

 

 

Όμως…


Πακέτα Φιλοξενίας - Hosting

Η φιλοξενία του blog ή του website/eshop είναι σοβαρή υπόθεση, καθώς η ταχύτητα, η ασφάλεια και η υποστήριξη, είναι βασικές προϋποθέσεις, για την απρόσκοπτη λειτουργία της σελίδας σου, άρα και της ροής των κερδών σου!

 

Με την xtreme infinity, συνεργάζομαι από το 2015 και μετά από “σκληρές" διαπραγματεύσεις, κατάφερα να εξασφαλίσω ολοκληρωμένες λύσεις φιλοξενίας για WordPress Sites, ειδικά για τους fans του DMASpot.com

extreme infinity logo

Εξαργύρωσε το κουπόνι
[ DMAhost1 ] και πάρε
για ένα έτος έκπτωση -10€

Κάνε Κλικ Εδώ

Εγγράψου στο Newsletter μου

 

Είτε ξεκινάς τώρα, είτε είσαι ήδη έμπειρος Digital Marketer, θα ήθελα πραγματικά να σε βοηθήσω να πετύχεις τους στόχους σου.

 

Πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργώ κατά καιρούς, μέσα από το Newsletter μου, μοιράζομαι συμβουλές, στρατηγικές και πρακτικές, που αφού έχω δοκιμάσει και μου έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, 

μπορούν να βοηθήσουν και εσένα.

 

Μην χάνεις χρόνο, κάνε κλικ στο παρακάτω κουμπί και συμπλήρωσε το κύριο email σου (αυτό που ελέγχεις πιο συχνά), 

στη φόρμα που θα εμφανιστεί.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα νέα του DMASpot, από τους πρώτους;

Έλα στην κοινότητα του DMASpot

Σε αυτόν τον ιστότοπο χρησιμοποιούμε εργαλεία πρώτου ή τρίτου μέρους που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στη συσκευή σας. Τα cookies συνήθως χρησιμοποιούνται για να επιτρέπουν την σωστή λειτουργία του ιστότοπου (τεχνικά cookies), για την παραγωγή αναφορών χρήσης πλοήγησης (cookies στατιστικών στοιχείων) και για την κατάλληλη διαφήμιση των υπηρεσιών / προϊόντων μας (προφίλ cookies). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα τα τεχνικά cookies, αλλά έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε αν θα ενεργοποιήσετε ή όχι στατιστικά cookies και προφίλ.
Ενεργοποιώντας αυτά τα cookies, μας βοηθάτε να σας προσφέρουμε μια καλύτερη εμπειρία. Cookie policy