Σε αυτό το άρθρο, αναλύω τα 8 σημεία που χρειάζεται να προσέξεις πριν στείλεις ένα email, για να έχεις τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, όσων αφορά την αλληλεπίδραση και ως εκ τούτου και την αύξηση των πωλήσεων.
Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά:
1. Δημιούργησε ενδιαφέρον και σωστά δομημένο περιεχόμενο
Και αφού το κάνεις αυτό, διάβασε “φωναχτά” το κάθε email από την αρχή μέχρι το τέλος και κάνε τις απαραίτητες ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις.
Μετά…
Κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου, πριν στειλείς οποιοδήποτε email, στη λίστα σου:
- Η επικεφαλίδα του email (subjectline) που χρησιμοποίησα, προτρέπει τον συνδρομητή για να το ανοίξει και να το διαβάσει;
- Το περιεχόμενο του email μου, κατευθύνει το συνδρομητή προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση ή μήπως το μπερδεύει και τον “αποπροσανατολίζει”;
- Τα CTAs ή αλλιώς το κείμενο που χρησιμοποίησα σε κάθε κουμπί και σε κάθε σύνδεσμο, προτρέπει το συνδρομητή να κάνει κλικ ή να κάνει την ενέργεια που θέλω;
2. Χρησιμοποίησε Personalization (ή Merge) Tags
Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι το κάθε σου email, άσχετα από το γεγονός ότι απευθύνεται σε εκατοντάδες ή ακόμα και σε χιλιάδες αποδέκτες, χρειάζεται να απευθύνεται στον κάθε ένα ξεχωριστά.
Για να το κάνεις αυτό, χρειάζεται να χρησιμοποιείς τα Personalization ή Merge Tags, ξεκινώντας από τον αρχικό χαιρετισμό πχ:
“Γεια σου [Νame]"
Και συνεχίζοντας με δεδομένα της προσωπικής δραστηριότητας του καθενός ξεχωριστά, πχ:
“Πρόσφατα αγόρασες το [Purchased Product]"
ή
“Σου στείλαμε την απόδειξη μαζί με τον αριθμό εντοπισμού [TrackNum] στο email που συμπλήρωσες στη φόρμα κατά την αγορά, δηλαδή στο: [Email]"
Ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς για να κάνεις email marketing η εμφάνιση και η σύνταξη των merge tags, ενδέχεται να διαφέρει.
Για παράδειγμα, στο Convertkit, εμφανίζονται σε αυτή τη μορφή:
Ενώ στο Mailchimp, εμφανίζονται σε αυτή τη μορφή:
Ωστόσο, η χρήση τους μπορεί να δώσει μια πιο προσωποποιημένη “αίσθηση” στο κάθε μήνυμα που λαμβάνει ο κάθε συνδρομητής σου ξεχωριστά,
να το κάνει πιο “οικείο" και να απευθύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο, στα “βαθύτερα θέλω" και τις ατομικές του ανάγκες.
3. Σχεδίασε σωστά τη μορφή του κάθε σου email
Ανάλογα με το είδος του επαγγέλματός σου και του κοινού στο οποίο απευθύνεσαι, τα μηνύματα που στέλνεις, χρειάζεται να έχουν ανάλογη μορφή.
Για παράδειγμα οι Bloggers και γενικά οι Creators, συνήθως χρησιμοποιούν την πιο απλή μορφή (template), για τα emails που στέλνουν.
Δηλαδή, κείμενο σε λευκό φόντο και ενίοτε με ελάχιστα γραφικά, όπως εικόνες, φωτογραφίες ή και κουμπιά.
Emails αυτής της μορφής, παραπέμπουν περισσότερο σε “φιλική” αλληλογραφία παρά σε εταιρική.
Σε περίπτωση, που διατηρείς ένα eshop ή κάποια μεγάλη εταιρεία ή απευθύνεσαι σε B2B πελάτες, πιθανότατα να χρειαστείς, κάποιο custom tamplate, δηλαδή μία “βάση” που θα αποτελείται από γραφικά, τα χρώματα της εταιρείας σου, το λογότυπο κλπ.
Μερικοί marketers χρησιμοποιούν και τις δύο επιλογές με μια συγκεκριμένη στρατηγική:
Απλής μορφής μηνύματα (κείμενο σε λευκό φόντο), για να στέλνουν ως “φυσικό πρόσωπο” στους συνδρομητές τους. Πχ. Πρόσκληση σε κάποιο Webinar, Case Study κλπ.
Ενώ με τη χρήση κάποιου custom tamplate, για να στέλνουν ως “η εταιρεία”. Πχ. Newsletters, Νέα Προϊόντα κλπ
4. Τμηματοποίηση – Segmentation
Η τμηματοποίηση μπορεί να γίνει σε πολύ βαθύ επίπεδο, ωστόσο αν ξεκινάς τώρα, χρειάζεται να εστιαστείς σε 3 βασικά segments:
Ενδιαφέροντα – Αυτό το segment θα σε βοηθήσει να στέλνεις πάντα σχετικό περιεχόμενο, σε κάθε συνδρομητή σου, ξεχωριστά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, αυξάνοντας έτσι τη γενικότερη αλληλεπίδραση με τα μηνύματα που στέλνεις.
Γεωγραφικός Προσδιορισμός – Αυτό το segment, μπορεί να δώσει έναν άλλο “αέρα” στην αλληλογραφία σου, δίνοντας την εντύπωση στους συνδρομητές, ότι μπορεί να είσαι “ένας από αυτούς” ή ότι ίσως γνωρίζεις τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυξάνοντας έτσι (έστω και υποσυνείδητα) την αξιοπιστία προς το πρόσωπο και την εταιρεία σου.
Αγοραστική Ικανότητα – Αυτό το segment, θα σε βοηθήσει να προτείνεις τα “σωστά” προϊόντα, στους “σωστούς” συνδρομητές. Για παράδειγμα, εάν ένας φοιτητής συμπλήρωσε τη φόρμα στη σελίδα σου, δηλώνοντας ότι ενδιαφέρεται για ενοικίαση γκαρσονιέρας μέχρι 200€/μήνα, δεν θα ήταν καλή ιδέα να του στέλνεις, emails με luxury villas σε εξωτικές παραλίες, που θα έστελνες σε συνδρομητές με αντίστοιχη οικονομική άνεση, όπως επίσης και το αντίθετο.
5. Έλεγξε την “προσαρμοστικότητα” του κάθε email πριν το στείλεις στη λίστα σου.
Το ότι μπορεί να χρησιμοποιείς το laptop σου για να γράψεις ένα email, δε σημαίνει ότι και οι συνδρομητές σου θα το διαβάσουν οπωσδήποτε από τον υπολογιστή τους.
Οι περισσότεροι πλέον, χρησιμοποιούμε κινητά ή tablets, για να διαβάσουμε τα εισερχόμενά μας.
Για αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσεις, ότι το κάθε email σου είναι Responsive/Adaptive.
Δηλαδή ότι μπορεί να προσαρμόζεται και να είναι αισθητικά ωραίο και ευανάγνωστο, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις της οθόνης, της κάθε συσκευής που χρησιμοποιεί ο κάθε συνδρομητής.
Πλέον τα περισσότερα προγράμματα για email marketing, έχουν λειτουργίες που σε βοηθούν να βλέπεις πώς θα εμφανίζεται το κάθε email σου, σε οθόνη υπολογιστή ή κινητού.
Αν δεν υπάρχει αυτή η λειτουργία, μπορείς εύκολα να στείλεις ένα test email και να το ανοίξεις από το κινητό σου.
6. Στείλε το κάθε σου email στο σωστό Timing (Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά!)
Η αποστολή του σωστού μηνύματος, τη σωστή στιγμή, μπορεί να φέρει ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα, από την αποστολή του σωστού μηνύματος…τη λάθος στιγμή.
Οπότε αν ξεκινάς τώρα με το email marketing, θα χρειαστεί για μια περίοδο 21 ημερών, να κάνεις δοκιμαστικές αποστολές, σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας κάθε φορά, χωρίζοντας για παράδειγμα τη λίστα σου σε 3 μέρη και στη συνέχεια να στέλνεις το κάθε μήνυμα, σε διαφορετική χρονική στιγμή, σε κάθε ένα από αυτά τα 3 μέρη.
Δηλαδή, αφού δημιουργήσεις ένα μήνυμα, θα προγραμματίσεις να σταλεί στο 1ο μέρος της λίστας το πρωί, μεταξύ 8:30 με 12:00, μετά στο 2ο μέρος από τις 12:00 μέχρι τις 17:00 και στο 3ο μέρος από τις 17:00 μέχρι τις 22:00.
Παρακολουθώντας τους KPIs στα στατιστικά σου και πιο συγκεκριμένα το Open Rate, θα μπορέσεις να καταλήξεις εύκολα σε ένα συμπέρασμα, σχετικά με την καλύτερη ημέρα και ώρα, που οι συνδρομητές σου ανοίγουν τα emails σου, περισσότερο.
7. Πάντα κάνε A/B Testing
Όταν έχεις μια λίστα με 1000 συνδρομητές, σίγουρα δεν θέλεις να ανοίξουν το μήνυμά σου μόνο 30 ή 40 από αυτούς, αλλά όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Μια καλή πρακτική είναι, αφού δημιουργήσεις ένα μήνυμα, να το στείλεις δοκιμαστικά σε 20 τυχαίους συνδρομητές όπως είναι και στη συνέχεια να στείλεις το ίδιο μήνυμα, αλλά με διαφορετική Subjectline, σε άλλους 20 συνδρομητές.
Ανάλογα από τη χρονική στιγμή που στέλνεις το μήνυμα, θα μπορείς να έχεις “εικόνα”, στα στατιστικά σου, σχετικά με το ποια Subjectline, έφερε καλύτερα αποτελέσματα “ανοίγματος” από την αντίστοιχη ομάδα των 20 συνδρομητών.
Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, θα προγραμματίσεις να σταλεί το μήνυμα με τη “νικήτρια” Subjectline στην υπόλοιπη λίστα σου.
8. Παρακολούθησε, σύγκρινε και διόρθωσε όπου χρειάζεται
Όλα τα προγράμματα για email marketing, παρέχουν στατιστικά, κάποια σε βασική μορφή και κάποια με μεγαλύτερο βάθος.
Οι Βασικοί Δείκτες Επιδόσεων (Key Performance Indicators) ή εν συντομία KPIs, που χρειάζεται να παρακολουθείς τακτικά, είναι:
- Open Rate: Πόσοι από όλους τους συνδρομητές, άνοιξαν το email που έστειλες;
- Click Through Rate (CTR): Πόσοι από αυτούς που το άνοιξαν, έκαναν click σε συνδέσμους ή κουμπιά, για να αγοράσουν το προϊόν ή για να πραγματοποιήσουν μια ενέργεια που τους υποδεικνύεις;
- Bounce Rate: Πόσοι από τους συνδρομητές σου ΔΕΝ έλαβαν το μήνυμά σου, επειδή είτε επειδή είναι γραμμένο λάθος το email τους, είτε επειδή για κάποιο λόγο δεν δέχονται την αλληλογραφία σου, στα εισερχόμενά τους;
Με βάση τους παραπάνω δείκτες, μπορείς εύκολα να καταλάβεις, αν οι καμπάνιες σου παράγουν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα για την επιχείρησή σου ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί είτε να διορθώσεις, είτε να δοκιμάσεις να βελτιώσεις κάτι που “δουλεύει καλά”.
Αν το Open Rate σου, είναι χαμηλό, τότε ίσως να χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο, που γράφεις τις Subjectlines σου, ώστε να είναι πιο ελκυστικές.
Αν το CTR σου, είναι χαμηλό, τότε κάτι κάνεις λάθος με το CTA (Call To Action) και το αντίστοιχο κείμενο είτε δεν προτρέπει,
όπως θα έπρεπε τους συνδρομητές να κάνουν κλικ, σε συνδέσμους ή σε κουμπιά, είτε είναι τοποθετημένα σε λάθος σημεία, μέσα στο μήνυμα.
Αν το Bounce Rate είναι υψηλό, ενώ χρησιμοποιείς double optin, τότε θα πρέπει να κάνεις μερικούς ελέγχους, για Spam Score, Sender Score όπως και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για το Authentication,
καθώς ενδέχεται η “φήμη” ή αλλιώς το Reputation του emailing λογαριασμού σου να έχει πρόβλημα,
με αποτέλεσμα οι ISPs να μπλοκάρουν είτε μέρος, είτε στο σύνολό της την εξερχόμενη αλληλογραφία σου.
Καλή Επιτυχία
0 Comments